Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nden 1996'da mezun oldu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD'da uzmanlık eğitimini 2002 yılında tamamladı. Pediatri Uzmanlık Tezi “Down Sendromlu Çocuklarda Sağlık Taramaları ve Annlerinde MTHFR Polimorfizmi” üzerineydi.
2002-2007 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde Çocuk Genetik Ünitesi'nde uzman olarak çalıştı.
2005-2006 yıllarında Los Angeles, ABD'de Cedars-Sinai Tıp Merkezi'ndeki International Skeletal Dysplasia Registry'de “İskelet Displazileri” alanında moleküler, radyolojik ve klinik eğitim aldı.
2008 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti ünvanı aldı.
2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Genetik Doktorasını tamamladı. Tez konusu: Down Sendromlu Çocuklarda Lipid Metabolizmasındaki Genlerin Polimorfizmlerinin Obezite Gelişimine Katkısı.
2010'da Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü'ne layık görüldü.
2011 yılında Çocuk Genetik Hastalıkları Türkiye'de ilk kez Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı sonrası üst ihtisas olarak kabul edildi. Dr Alanay Yan Dal Diploması alan ilk hekimler arasında yer aldı.
2013 yılında Profesör ünvanı aldı.
Dr. Alanay, Avrupa ve ABD'de çok-merkezli çok sayıda çalışmanın içinde yer almış, pek çok hastalığın genetik nedeninin aydınlatılmasına katkıda bulunmuştur.
Özellikle çekinik kalıtılan ostegenezis imperfekta ve yüz gelişiminde rol alan genlerin tanımlandığı çalışmalarda baş araştırmacıdır. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 85'in üzerinde makalesi, çok sayıda kitap bölümü mevcuttur. Klinik genetik alanında uluslararası, saygın iki derginin yayın kurulunda yer almaktadır.
2012'den beri Avrupa İnsan Genetiği Derneği-European Society of Human Genetics (ESHG) Board (yönetim kurulu) üyeliği yapmaktadır.
Halen Acıbadem Maslak Hastanesi'nde çalışmaktadır. 2011 yılından beri Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmaktadır. İlgi alanları çocukların genetik hastalıkları, klinik genetik, iskelet displazileri ve genetik hastalıkların toplumsal etkileridir.