Erken eğitim programlarının Down sendromlu bireyler üzerindeki olumlu katkıları artık herkes tarafından kabul edilmiştir. Bebeğiniz doğduğu ilk andan itibaren öğrenmeye başlar. İlgisini ve öğrenme isteğini desteklemek için daha ilk günlerden itibaren aile bebeğe yakın ilgi göstermeli, onunla konuşmalı, farklı ortamlarda bulunmasını sağlamalıdır. Aile bireyleri bebeğin ilk öğretmenleridir. Bu sebeple bebeğinizin ilk günlerinden itibaren bir fizyoterapistle ve bir özel eğitimci ile görüşerek nasıl bir yol haritası çıkarmanız gerektiğini, bebeğinizle iletişim kurarken, onu giydirirken, beslerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmenizi özellikle tavsiye ederiz. Bebeğiniz birkaç aylık olduğunda da bu ziyaretler daha sık ve düzenli hale gelmelidir. Fizyoterapiye ve erken eğitime ne kadar erken başlarsanız o kadar etkili sonuç alırsınız. Yalnız burada bebeğinizin sağlık koşullarını da göz önünde bulundurunuz. Özellikle kalp rahatsızlığı olan bebeklerin günlük aktivitelerde ve fizyoterapi seanslarında çok yorulmamasına dikkat edilmelidir.
Kas gevşekliği çok fazla değilse ilk aylarda bebeğinizin gelişimi diğer bebeklere yakın olacaktır. Özellikle ilk altı ayda ciddi farklılıklar göremeyebilirsiniz. Ama bebeğiniz büyüdükçe gelişim basamaklarını daha yavaş tamamlamakta olduğu belirginleşecektir. Buna hazırlıklı olmalı; geç de olsa onun da aynı basamakları tamamlayacağını unutmayarak sabırla çalışmaya devam etmelisiniz. Bazı zorlukların sizi yıldırmasına, moralinizi bozmasına izin vermeyin. Bu gibi zamanlarda diğer ailelerle görüşmenizi tavsiye ederiz.
İlk aylarda bebekler ile ilgili kitaplar bebeğinizin gelişimini takip etmede ve neler yapmanız gerektiği konusunda size yol göstermede faydalı olabilir. Ancak pek çok ilde belediyelerin veya üniversitelerin organize ettiği ve ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz gelişimsel geriliği olan çocuklar için hazırlanan "KÜÇÜK ADIMLAR" programına katılmanızı özellikle tavsiye ederiz. Bu program ile ilgili ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz. Bu programla çocuğunuzu, tüm gelişimsel basamaklarda doğru bir şekilde takip edebilmeniz için gerekli bilgilere toplu halde ulaşabilirsiniz.
Bebeğiniz yaklaşık 10 aylık olduğunda bir dil terapisti ile görüşerek bir eğitim programı planlamanızı tavsiye ederiz. Down Sendromlu bireylerin çoğunda konuşmada gecikme ve çeşitli dil bozuklukları görülebilmektedir. Bebeğiniz 1 yaşına geldikten sonra dil terapisi seanslarına düzenli olarak devam etmelisiniz.
Gerek bebeklik döneminde gerekse ilk, orta ve yüksek eğitim dönemlerinde alınan tüm eğitimlerin faydalı ve kalıcı olabilmesi için eğitimlerin aile tarafından her gün evde tekrar edilmesi gereklidir.
Yenidoğan bebeği olan ailelerin "HAYATA MERHABA" sayfasını ziyaret etmesini tavsiye ederiz.
DOWN TÜRKİYE